KÉNYESKEDŐK 2013.

KÉNYESKEDŐK 2013.

Molière: Kényeskedők

A G-Team színjátszó csoport 2011-ben alakult meg a mosonmagyaróvári  Móra Ferenc Általános Iskola végzős diákjaiból. Hozzájuk csatlakoztak később azok a fiatalok, akik érdeklődést mutattak a színjátszás világa iránt. Első önálló bemutatkozásukra csupán egy évet kellett várni. Molière Kényeskedők című komédiája remek lehetőség volt számukra. A darab sokszínűsége kiváló alkalmat adott arra, hogy az addig megszerzett tudásukat kamatoztassák. A játszók színes személyisége és a darab műfaja megkönnyítette a munkát, ennek köszönhetően mindenki jobban kiteljesedhetett a szerepében. A próbák mindig kreatív és jó hangulatban teltek, mindenki igyekezett a lehető legtöbbet hozzáadni a produkcióhoz. A darab közel tíz előadást ért meg, valamint meghívást kapott Tiszalökre és Szlovákiába.

Az előadást a “Baráti Kör a Művészetért” Alapítvány támogatta.

Szereplők:

La Grange, kikosarazott kérő: Varga Christian
Du Croisy, kikosarazott kérő: Kovalszki Márk
Gorgibus becsületes polgár: Németh Koni
Magdi, Gorgibus lánya: Hoffmann Dóra
Kati, Gorgibus unokahúga kényeskedő széplelkek: Kiss Erika
Mari, szolgálójuk: Szabó Zsófia
Almanzor, kisinasuk: Paulik Barbara
Mascarille márki, La Grange inasa: L. Nagy Attila
Jodelet vikomt, Du Croisy inasa: Csécs Péter
Céliméne és Lucile, a szomszédlányok: Levéli Karolin, Kelemen Szílvia
Két gyaloghintós: Levéli Karolin, Kelemen Szílvia
Zenész: Pinke Bálint / Ya Ou Feng

Rendezte: Major Tamás

Fény, hang: Freimann Gábor
Díszlet: Nagy János

 

 

Jean-Baptiste Poquelin, írói és színpadi nevén Molière, hosszú ideig nem tudott igazán átütő sikerű darabot létrehozni, ezért fontolgatta a pálya elhagyását. 1659-ben született meg Les Précieuses ridicules (A kényeskedők) című műve. Ez végre meghozta számára az első nagy sikert.

A két tiszta szándékú kérő, La Grange és Du Croisy feldúltan távoznak Gorgibus házából. Magdi és Kati a finomkodást, kényeskedést,a párizsi módit vették át. Becsmérlően szólnak a két ifjú öltözékéről és nyers modoráról. Ezért a két kikosarazott kérő büntetést eszel ki. Inasaikat, Mascarille-t és Jodelet-et, akik szintén hajlamosak a finomkodásra, beöltöztetik a királyi udvar divatjának megfelelően, majd elküldik a lányokhoz. Az inasok nemesként mutatkoznak be. Katit és Magdit azonnal elvarázsolják a pompás öltözékbe bújtatott finomkodó férfiak. Kezdetét veszi a tudatlan, semmitmondó szócséplés. A felületesség, az üres tetszelgés van csupán jelen. A lányok szinte már a jövendőbelijüket látják a két ál-nemesben, amikor az inasok gazdái megjelennek a házban, majd egy bottal kergetik ki a két csalót. A lányok szembesültek a tudatlanságukkal, felületes ítélkezésükkel.

Fotó: Cseresnyés István Forrás: www.infomosonmagyarovar.hu

Köszönet a Mosonmagyaróvári Városi Televíziónak a felvételekért!