LÉGY JÓ MINDHALÁLIG 2005.

LÉGY JÓ MINDHALÁLIG 2005.

Móricz Zsigmond – Kocsák Tibor – Miklós Tibor: Légy jó mindhalálig

2003-ban Lencse Józseffel úgy döntöttünk, hogy létrehozunk egy diákszínjátszó kört, mivel a városban ez idő tájt még nem működött ilyen csoport. A Fehér Ló Közösségi Házban kaptunk otthont, így a név kézenfekvő volt: „Fehér Ló Színház”. Először kisebb lélegzetvételű összeállításokat vittünk színpadra. Elsőként a Hófehérke és a hét törpe paródiájával, majd később a Park című zenés összeállítással léptünk a közönség elé. Ezek mellett számtalan falunapon és más kulturális rendezvényen léptünk fel musical-csokrainkkal.
Számunkra a legfontosabb az addig felgyülemlett tudás és tapasztalat átadása volt, hiszen mindketten a Bérci Csaba által vezetett Kamasz Színpadból indultunk el. Később Győrben, Benkő Józseftől és Sörös Ferenctől (én később a soproni Pinceszínháztól is) kaptunk lehetőséget a tanulásra.

Lencse Józseffel való megállapodásunk alapján egyszer Ő, és egyszer én rendeztem, közben segítettük egymást a háttérmunkákban. 2004-ben nagy fába vágtuk a fejszénket, hiszen egy egész estés előadás megalkotásán gondolkoztunk. Számtalan darab között válogatva Móricz Zsigmond – Kocsák Tibor – Miklós Tibor: Légy jó mindhalálig című musicaljére esett a választásunk. Számomra ez volt az a meghatározó mű, amely megszerettette velem a színház világát és elköteleződötté tett ez iránt. A darabot a hitelesség kedvéért nem akartam csak diákokkal játszatni, így megkérdeztem azokat az embereket, akikkel együtt játszottam annak idején. Rajtuk kívül felkerestem azokat az amatőr játszókat is, akik régen színjátszottak, de már hosszú évekkel ezelőtt abbahagyták.

Nagy örömömre mindenki igent mondott a felkérésre. Az előadás nagy sikert aratott!


Szereplők:

Nyilas Misi: Pásztor Ádám
Böszörményi: Gyurasits Éva
Orczy: Cseh Dóra
Tök Marci: Csík Anna
Csicsó: Rendi Regina
Tanmembaum: Szakos Virág
Gimesi: Gyermán Zsófia/Brasch Bence
Sanyika: Fekete Ágnes
Nagy Úr: Major Tamás
Valkay Tanár Úr: Vitéz Vilmos
Gyéres Tanár Úr: Segesvári Zsolt
Sarkadi Tanár Úr:  Glogovácz István
Báthori Tanár Úr: Sörös Zoltán
Igazgató: Kurucz Róbert
Viola: Németh Viktória
Bella: Schnitzerné Samu Tímea
Ilonka: Weisz Judit
Török néni: Zemplenszkyné Rujder Éva
Pósalaky Úr: Glogovácz István
Török János: Kaszás Kornél
Pedellus: Bérci Csaba
Rendőrtiszt: Schadenberger Péter
Misi anyja:Takácsné Bertalan Zsuzsanna
Gazdasszony: Balikó Judit

Koreográfia: O. Cser Zita, Cseh Dóra
Rendezte: Major Tamás
Stúdió: Takács András
Fény: Závori Zsolt / Hang: Závori Péter

Móricz Zsigmond klasszikus regényének musicalváltozata, Kocsák Tibor gyönyörű zenéje, Miklós Tibor nagyszerű dalszövegei.

Nyilas Misi az elkötelezett, szorgalmas kisdiák a debreceni kollégiumban nagy örömmel kezdi meg tanulmányait. A felnőtt világot csodálva tekint tanáraira, de ezt porrá zúzzák a körülötte élő emberek. Először a gyermeki tisztaságban csalódik. Szegény sorsuk ellenére édesanyja csomagot küld neki, amit a többiek felzabálnak. Misi számára ez egy kincs volt, amit féltve őrzött volna, de a többiek ezt elpusztították és megvetően beszéltek a szegényes kis pakkról. Vigasztalásként, egy idősebb fiú, Nagy úr, látva a kisdiák szegénységét, Pósalakyhoz, a vak úrhoz ajánlotta be felolvasónak. Valkay tanár úr pedig Doroghyékhoz korrepetálni Sanyikát. Itt ismerkedik meg Bella kisasszonnyal, akiért Misi szíve megdobbant. Pósalaky úr megbízza Misit, hogy vásároljon egy lutriszelvényt, és éppen ez a szelvény nyeri a főnyereményt. A léha Török János ezt megtudja és ellopja Misitől. Egy 10 forintost dug a zsebébe mintha eladta volna a nyertes szelvényt, majd János és a mit sem sejtő Bella megszöknek. A felnőttek csupán a látszatból ítélve, Misit lopással vádolják, egyedül Valkay tanár úr áll ki Misi mellett. Egy levél, amit Bella írt, felmenti Misit a vádak alól, de a mindkét világból kiábrándult, meghurcolt, megalázott Misi a halálba akar menekülni, és az életénél is fontosabb iskolától szabadulni akar “nem akarok debreceni diák lenni” hangzik a mondat.

Fotó: Vajkó László

Felvétel: Závori Zsolt, vágó: Pákozdi Attila, rendezte: Major Tamás