ARS LONGA STÚDIÓ (HALÁSZI)

ARS LONGA STÚDIÓ (HALÁSZI)

Ettől a tanévtől kezdve már Halászin, a Szent Márton Általános Iskolában is van lehetőség a színjátszásra. Mivel idén nyolcadik éve mondhatom magam színjátszósnak, ezért pontosan tudom, mennyi hasznos készséget lehet elsajátítani egy ilyen tevékenységgel. Természetesen a gyerekek elsősorban a szereplés vágya miatt járnak ide, de mielőtt ez megtörténne, meg kell tanulni néhány dolgot, ami elengedhetetlen a színpadra állás előtt.

Ebbe a csoportba 5-8. osztályos korúak járnak, éppen ezért jó volt látni, hogy milyen jól kijönnek egymással a különböző korú diákok. Az általam látogatott óra a szokásos módon zajlott. Először egy könnyed bemelegítés, hogy kicsit át legyenek mozgatva a végtagok, majd következtek a gyakorlatok. Talán a legfontosabb a megfelelő beszéd és légzés, ezért a beszédgyakorlatok és légzésgyakorlatok voltak az elsők. Ezek után általában valamilyen színjátékot fejlesztő munka következik, így volt ez most is. Olyan vicces feladatokat kell ilyenkor csinálni, mint például felvenni bármilyen szobor alakját, majd addig tartani a testhelyzetet, míg a többiek ki nem találják, milyen tevékenységet látnak. Az ilyen csoportokban mindig fontos a megfelelő bizalom kiépítése, hiszen ha arra kerül a sor, hogy együtt álljanak a színpadon, akkor elengedhetetlen, hogy maradéktalanul bízzanak egymásban. A bizalom megteremtésében egy nagyon kellemes feladat van a gyerekek segítségére. Egy ember a földre fekszik, majd a többiek közösen a magasba emelik, ezáltal bizonyosságot adva, hogy számíthatnak egymásra.

Az órák általában egy beszélgetéssel zárulnak, ahol mindenkinek lehetősége van elmondani, mely feladatok tetszettek, melyek nem, valamint van-e bármilyen észrevétel az órával kapcsolatban. Szerencsére a foglalkozás mindennapokban is hasznosnak bizonyul, mivel a gyerekek szerint sokat segít nekik a mások előtt való megnyilvánulásban, jelentősen több önbizalommal rendelkeznek. Többen mondták, hogy már kevésbé érzik magukat zavarban például a felelések során.

(Varga Christian)