SZEGET SZEGGEL 2016.

SZEGET SZEGGEL 2016.

Kisfaludy Károly: Szeget szeggel

A mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskolában minden év második félévében egy nagyjából 40 perces színházi produkciót hozunk létre. Ismert darabok rövidített változatával lépnek színpadra a végzős diákok. 2014-ben a színház iránt komolyabban érdeklődők számára jött létre a CS-Team nevű csapat. Első önálló előadásuk Kisfaludy Károly „Szeget szeggel” című egyfelvonásos játéka volt. Később ez a csoport összeolvadt a G-Team idősebb tagjaival. Itt kisebb szerepekben mutathatták meg magukat, így például Molière Tartuffe-jében.

Szereplők:

Villányi Bálint: Horváth Ádám
Liza: Szabó Kata
Póli: Hahn Anna
Tóházy Lajos: Varga Kristóf
Tóházy Egyed: Régaisz Péter
Domonkos: Kovács Marcell
Villányi inasa: Csóka Bálint

 

Kisfaludy Károly (Tét, 1788. február 5. – Pest, 1830. november 21.) költő, drámaíró, festő. A reformkori irodalmi élet fő szervezője, az Aurora szerkesztője, az Aurora-kör elindítója, a magyar novella egyik első meghonosítója. A Szeget szeggel vígjátékát 1827-ben vetette papírra.

Két széltoló testvér, Tóházy Lajos és Egyed csak akkor örökölheti meg a családi vagyont, ha megnősülnek. Apjuk kikötötte a végakaratában azt is, hogy ki az a két lány, akiket nőül kell venniük. A két fiúnak ez nem tetszik, hiszen nekik már van választottjuk. Így hát egy cselt eszelnek ki, mindketten bénának, púposnak tettetik magukat, hátha elriasztja a lányokat küllemük. A testamentumban meghatározott két lány,Póli és Liza tudomást szerez a fiúk cselszövéséről, így hát ők sem restek ezt viszonozni, ők is beöltöznek hasonlómód, mint a két kérő. Később derül csak ki, hogy a fiúk által kiszemelt két lány és az apjuk által meghagyott két hölgy egy és ugyanazon személyek.

Fotó: Albert József